La Metairie de la Grande Cintre

Voor een prachtige vakantie in de Bourgogne

Introductie

Beschrijving huis

Streekinformatie

Schilderen

Ons adres

Fotogalerie

Links

In deze rivier kan je rivierkreeftjes vangen

Streekinformatie

Het 'Parc Regional du Morvan' is een glooiend heuvelland, met op veel plekken de kenmerken van een gebergte. Een wandelgebied bij uitstek en in 1970 uitgeroepen tot nationaal park (Parc Naturelle). Het natuurgebied ligt in de meest noordelijk gelegen uitloper van het hooggelegen bergplateau van de Auvergne. Het bestaat uit graniet en vulkanisch gesteente in zwaar geërodeerde vorm. Het meest noordelijke gedeelte in de buurt van Vézelay is kalkrijk en vruchtbaar: veel fruitbomen en wijnbouw. Het centrale gedeelte is waterrijk, met veel meren (Lac de Panneciere, Lac des Settons). In het zuiden is de helft van de streek bebost (gemengd beuken-eiken-naaldwoud) en verder zijn er veel weilanden, akkers, riviertjes en meertjes. Het noordelijke deel Bas-Morvan is met maximaal 600 m. wat lager dan de zuidelijke Haut-Morvan, waarvan de platte toppen reiken tot 827 m. (Mont Beuvray) en 901 m. (Haut-Folin).

 


 

Kenmerkend voor de Morvan zijn de witte koeien die op door heggetjes gescheiden kleine weilanden lopen. Deze koeien heten Charolais. De Charolais is een van de grootste en oudste vleesrassen van de wereld. Het combineert eigenschappen als gezondheid, soberheid en vruchtbaarheid op een zodanig unieke wijze dat het als een van de weinige rassen rendabel kan worden ingezet in de landschapsbeheersing. De geschiedenis van de Charolais gaat vele honderden jaren terug toen het werd ingezet als trek- en arbeidsdier. Later is men het ook vanwege de vleeskwaliteit gaan waarderen. Sinds de Tweede Wereldoorlog wordt het alleen nog gefokt voor de vleesproductie.

Ons huis ligt net buiten het plaatsje Vandenesse. Op 9 km afstand ligt het historische plaatsje Moulins Engilbert. Hier kunnen de dagelijkse boodschappen gedaan worden. Op 6 km. Afstand ligt een oud kuuroord: St. Honoré les Bains.

Het is een prachtige landelijke omgeving met veel mogelijkheden om te wandelen of fietsen. Maar ook liefhebbers van cultuur komen aan hun trekken in plaatsen zoals Autun, Nevers en Vezelay. Hier zijn prachtige kerken, kastelen en musea. In Bibracte zijn oude Romeinse opgravingen te vinden.